112743388

Pire İlaçlama

15-04-2021 01:21
Pire İlaçlama

PİRE 

PİRE İLAÇLAMA

Biraz Tanıyalım 

 
     Pire, eklembacaklılar grubundan kan emerek beslenen küçük bir haşeredir. Pirelerin boyları ortalama 3–6 mm arasında değişir. Hareketini zıplayarak sağlayan ve kan emerek beslenen pireler, canlılar için oldukça zararlı canlılardır. Rengi çoğunlukla kahverengi ve kırmızı olan pire canlısı, üç evrede oluşumunu tamamlar. 

      Pirenin bu evreleri yumurta, larva ve pupa şeklindedir. Çok güçlü bir zıplama yeteneğine sahip olan pireler, yaklaşık 50cm dikey, 50cm de yatay olarak zıplayabilirler. Pire haşeresinin 6 tane bacağı vardır ve bu bacakların 4 tanesi ön 2 tanesi ise arka kısımlarında yer alır. Arka tarafta bulunan 2 bacağını zıplamak için kullanan pirelerin boynu yoktur.

     Genellikle hayvanların üzerinde yaşayan pireler, üzerinde yaşadığı canlının adını alır. Sürekli canlılardan kan emerek beslenen pire haşereleri, çok esnek bir yapıya sahiptiler. Kendi ağırlıklarının 20 katı kadar kan emebilen pireler, çok çabuk çoğalıp, çok çabuk üreyen haşerelerdendir. Bir günde ortalama 50–60 yumurta bırakabilirler. 

     Pire yumurtaları uygun sıcaklıkta 8 saat içerisinde olgunlaşarak yumurtadan çıkar. Yumurtadan çıkan pire yavruları yaklaşık 15 gün içerisinde olgunlaşır ve kanını emebileceği köpek ve kedi gibi sıcakkanı olan canlılar ararlar. Pire zıplamasını şu şekilde gerçekleştirir. Pire zıplaması, pirenin vücudunda bulunan proteinler sayesinde gerçekleşir. 

     Pire sıçraması gerektiği anda, arka bacaklarını kasar. Arka bacaklarının üst tarafında bulunan proteinler sıkışır ve gergin bir yay şeklini alır. Pirenin bacaklarındaki enerji boşalır ve pire zıplaması gerçekleşmiş olur. 

     Pirelerin yaşayabilmeleri için sürekli kan emmeye ihtiyaçları vardır. Bu nedenle pireler hastalık taşıyan canlılardır. Hastalıklı bir canlıdan aldığı kanı, diğer canlıya bulaştıran pireler bu nedenle çok dikkat edilmesi gereken canlılarıdır. Pire ısırığı ilk anda insanlar tarafından fark edilmez. Bunun nedeni pireler deri üzerine ağızlarında salgıladıkları bir sıvı bırakırlar, bu sıvı derinin uyuşmasına neden olur. Böylece insanlar pire ısırığını hissetmezler. 

     Pire ısırması sonucu insanların derilerinde kızarıklık, kabarma ve şiddetli hissedilir. Pirelerden insanlara bulaşan hastalıklardan bazıları; humma, veba, dizanteri, tifüs ve çeşitli cilt hastalıkları ile alerjik hastalıklardır. Dünya üzerinde birçok çeşidi bulunan pire haşeresinin ortalama 2000 kadar ürü vardır. 

     Özellikle yaz aylarını dolayısıyla da sıcak havaları seven pire haşerelerinin en çok rastlanılan türleri; insan piresi, kedi piresi, köpek piresi, toz piresi, kar piresi, pamuk piresi, kül piresi, fare piresi, su piresi, ağaç piresi başta bulunmaktadır. Evde pire olmasının başlıca nedenleri arasında, ev içlerinde beslenen köpek ve kedi gibi evcil hayvanlardır. Bu nedenle evlerde beslediğimiz canlıların rutin temizliklerini yapıp, dışarıda yaşayan sahipsiz hayvanlar ile temas halinde olmamalarına dikkat edilmelidir. 

     Ya da dışarıdan ev içlerine sahipsiz canlıları temizliklerini yaptırmadan sokmamak gerekir. Pireler çok hızlı üreyen ve çok sayıda çoğalan pireler ile mücadele etmek güçtür. Bu nedenle pireden korunmak için bireysel olarak mücadele etmek etkili bir sonuç vermez. Pirelerden kurtulmak için mekânınıza pire ilaçlaması yaptırmanız gereklidir. 

     Fakat pire ilaçlaması yaptıracağınız ilaçlama şirketinin yasal olmasına ve profesyonel çalışıyor olmasına dikkat edilmelidir. Pire ilaçlama konusunda her türlü desteği, sektöründe lider, Sağlık Bakanlığı onaylı ve uzman ilaçlama ekibine sahip, Okka Group Haşere Kontrol Hizmetleri ilaçlama şirketimizden sağlayabilirsiniz.

 

PİRE İLAÇLAMASI


     Pireler omurgasızlar grubunda olup eklem bacaklı sınıfı içinde  incelenirler. Zoolojide siphoneptera (centocephalides) diye bilinir.  Pirelerin farklı türleri bulunmaktadır. Pireler küçük, kanatsız haşereler olup beslenmelerinde mutlaka kana ihtiyaç duyarlar. Pireler  konakçı olarak geniş bir kitle seçerler. Pire insanda olabildiği gibi  hayvanlarda ve bitki kozalarında da bulunur. Pirenin boyu çok ufaktır  genellikle 2 ile 10mm arasında değişir. Pire vücudu yanlardan basık  yukarıya doğru uzanmaktadır. Pirenin derisi çok serttir ve bölmeler  halindedir. Pire çok bedavacı bir haşere olup yaşamı boyunca parazit  olarak sürekli başka canlı üzerinden beslenir. Pire konakçısını aynı  zaman içinde birçok defa ısırabilir. Pire ısırması esnasında can yakıcı  kaşındırıcı bir durum hasıl olur. Çünkü pire ısırdığında vücuttan kan  emer ve pirenin vücudunda bulunan parazitler pire ağzı ile ısırılan  yerden insana geçer.Pirelerin baş kısmı çok ufak fakat karın  kısımları oldukça geniştir. Pire asla uçamaz çünkü pirenin kanatları  yoktur. Buna karşı pirenin ayak yapısı çok güçlüdür. Pirenin ön ayakları kısa, arka ayakları ise kalın ve uzundur. Pire bu sayede çok uzak  mesafelere kadar zıplayabilmektedir. Pire kendisine gelen tehlikeyi  sezinlediği takdirde kendi boyunun 200-250 katı uzaklığa zıplayabilir.  Pirelerin ayakuçlarında tırtıklı yapılar bulunur bu tırtıklar ile  konakçısına rahatlıkla tutunurlar. Pirelerin yumurtlama olgunluğuna  ulaşması için mutlaka çok iyi beslenmeleri gerekir. Karnını kan ile  doyuran pire haşeresi yumurta bırakmak için kendisine uygun yer arar. Ve yumurtasını bulunduğu ortamda kuytu çatlaklar arasına, halı diplerine,  yün, tüy, pamuk gibi maddelerin içine bırakır. Pire yumurtasını bırakırken kesinlikle toplu bir yere bırakmaz evin her tarafına dağınık  bir halde bırakır. Pireler karnını doyurduktan sonra bir gün içinde 15  ile 20 kadar yumurta bırakabilir.Pireler insanlara hastalık  bulaştırma da çok etkin rol oynarlar. Birçok hastalığın temel sebebi  olarak pireleri görebiliriz. Pireler sürekli olarak konakçısını  değiştirdiği için bir konakçıdaki virüsleri ve parazitleri bir sonraki  konakçısına aktarabilirler. O bakımdan pire ile mücadele ederken mutlaka profesyonel hareket edilmeli. Pire ile mücadele mutlaka bu işi  profesyonelce yapan yasal firmalar aranılarak yaptırılmalı. Pire ilacı  çok keskindir ve özel yöntemler ile hazırlanır. Pire yaşadığı  konakçısına ve ortamına bağlı olarak farklı isimler alır. Bunlar:  1-insan piresi, 2-kedi piresi, 3-kum piresi, 4-pamuk piresi, 5-köpek  piresi.

  

KEDİ PİRESİ


     Kedilerde bulunan bu pire çeşidi  diğerlerine göre çok ufaktır. Bu pire çeşidi konakçı olarak kedileri  kullandığı için bu ismi alırlar. Bu pire çeşidi ev içlerine gelen  kedilerden insana bulaşır. Kediler sürekli çatı araları, bodrum,  kömürlük, ve dışarıda bulunan pis ortamlarda gezindiği için başka  konakçıdan kedi üzerine bulaşır ve kedilerde bunu ev ortamına taşırlar.  Ev ortamına gelen pireler sıcak ortam bulduklarında çabuk üreyerek  çoğaldığı için çok dikkatli olmak gerekir. Pire görüldüğünde mutlaka  ilaçlama servisine başvurulmalı. Pire ilaçlaması, bulunduğu ortama göre  yapılmalı; yani kedinin üzerinde pire varsa ya boynuna tablet tasmalar  ya da toz ilaçlar veteriner hekim kontrolünde yapılmalı. İlaçlama  kapsamlı geniş bir şekilde yapılmalı çünkü etrafa sıçramış pire  olabilir.

 

KÖPEK PİRESİ


     Köpek piresi yapı olarak kedi  pirelerinden daha büyüktür. Pireler üzerine konduğu canlının vücut  ısısına gör vücut ısılarını ayarlarlar. Sürekli köpeği ısırıp kan emer.  Bu pire çeşidi yaban hayvanlarında da bulunur. Özelikle tilki, kunduz,  sincap, tavşan.vb gibi hayvanlarda da olabilir. Eğer evlerimizde evcil  hayvan besliyorsak bu pire çeşidine sıkça rastlayabiliriz.  Hayvanlarımızı pireden korumak için mutlaka hayvanlarımızı sık sık  kontrol etmeliyiz. Hayvanlarımız veteriner hekim kontrolünde  ilaçlanmalı,yaşam alanları ise mutlaka ilaçlama firması kontrolünde  ilaçlanmalı. Aksi takdirde ilaçlamayı yapan kişi bilgisiz ve tecrübesiz  olursa hem sağlığımız tehlike altına girer hem de çevremizde yaşayan  canlılar için tehlikeli olur.

 

PAMUK PİRESİ


     Pamuk piresi  özelikle pamuklu kozası olan pamuğumsu bitkilerde görülür. Bu pamuk  piresi çeşidi besinlerini bitkiler üzerinden sağladığı için yaşam alanı  olarak bitkileri seçerler. Bu pireler bitkilerin taze filiz vermiş  kısımlarını yerler. Ayrıca bitki çiçeği içindeki tomurcukları kemirirler ve çiçeklerin kurumasına neden olurlar. Pamuk piresi bitkilere  dadandığında bitkilerin kurumasına neden olmaktadır. Pamuk piresinin  bulaştığı alanı mutlaka birkaç kez ilaçlamak gerekir. Bu ilaçlama  mutlaka ilaçlama firması tarafından yapılmalı. Kullanılan ilaç dikkatle  seçilmeli çünkü ilaçlama yapayım derken diğer bitkilere zarar  verilebilir. İlaçlama firması tarafından yapılan ilaçlamada sağlık  bakanlığı onaylı ilaçlar kullanılmalı. Bu bakımından pamuk piresi  ilaçlamasını; işini bilen, konusunda uzman, müşterisini memnun eden  profesyonel firmaları arayarak sağlayabilirsiniz. Şirketimiz olarak bu  konuda her zaman yanındayız.

 

İNSAN PİRESİ


      İnsan piresi diğer  pire türlerine göre çok daha küçüktür. Birçok hayvanda olduğu gibi pire  üzerinde yaşadığı konakçının ısısına göre kendi ısısını ayarlayarak  orada kalmayı garantiler. İnsan piresi ağzındaki kesici uzvu ile insanın vücudunu keser ve buradan doya doya kan emer. Kan emdikten sonra  kendisine güvenli bulduğu yerlere dinlenmeye çekilir. Genellikle  elbiselerin dikiş kısımlarında, koltuk ve bacak aralarında, yaka  altlarında, saç aralarında veya ceplerin dip kısımlarında saklanır.  Bazen insana diğer hayvanlardan da pire bulaşır yani kedi, köpek, evcil hayvanlar, av hayvanları veya fare gibi haşerelerden de bulaşır. Diğer  haşereden gelen pire çeşidi kan emdikten sonra konakçıdan ayrılır.

 

PİRELER


     insanı ısırdıktan sonra insan vücudunda kızarıklık, kabarcık, kaşıntı,  yanma gibi belirtiler görülür. Pire insanı ısırınca üzerinden geldiği  konakçıya bağlı olarak insana parazit ve virüs bulaştırır. Bu bakımdan  pire ile mücadele mutlaka erkenden yapılmalı. Pire vücudu ilaçtan daha  az etkilendiği için ilaçlama mutlaka yoğun yapılmalı. İlaçlama  yapılırken mutlaka etkili ilaçlar seçilmeli ve ilaçlar sağlık bakanlığı  güvencesi altında olmalı.

 

PİRE İLE İLGİLİ SORULAR


 

1- PİRE NEDİR?


     Pire kanatsız, genelde kan ile beslenen, türüne bağlı olarak bitkilerden de  beslenebilen küçük yapılı parazitlerdir. Ayakları pençeli olup  rahatlıkla yukarıya doğru tırmanırlar.Çok iyi zıplayıcılardır.

2- PİRE NASIL BESLENİR?


     Pireler genel olarak kan ile beslenirler. Bazı pire türleri de bitkilerden  beslenirler. Pireler üzerine konduğu canlıdan kan emdiğinden sürekli  hastalık bulaştırıcı olarak görev alırlar. Pamuk piresi ve diğer  bitkilerde bulunan pireler bitkilerin taze aksanlarını taç ve çanak  kısımlarını kemirerek zarar verirler.

 

3- PİRE ÜREMESİ NASIL OLUR?


     Pireler yumurta bırakarak çoğalırlar. Pireler yumurtasını evdeki duvar  diplerine, evdeki çatlaklara, hayvan barınaklarına, kümes hayvanlarının  kümeslerine, mağara içlerine ve yaban hayvan barınaklarına bırakırlar.  Pireler beslenmesini tamamladıktan sonra 1,5 - 2 gün içinde yumurta  bırakır. Bir ortamda yetişkin pireden daha çok yumurta ve yavru pire  bulunur.


4- PİRENİN ÖMRÜ NE KADARDIR?


Pirelerin yaşadığı  ortama bağlı olarak ömrü değişir. Pireler iyi bir konakçı bulduklarında  ve iyi beslendiklerinde daha iyi yaşar. Pireler için belli bir sıcaklık  şarttır. Kendilerini bu sıcaklığa bağlı olarak ayarlar.Pire kışın  olabildiği gibi yazın daha çoktur. Bir pirenin ömrü 20 ile 30 ay  kadardır.
 

5- PİRE UÇAR MI?


     Hayır pire uçamaz. Pire sadece güçlü ayakları sayesinde çok uzak mesafelere kadar zıplarlar pirelerde kanat yoktur.

6- PİRE HASTALIK YAPAR MI?


     Evet pire hastalık yapar çünkü pire bir konakçıdan diğer konakçıya geçtiği  için bir konakçıda olan paraziti ve virüsü diğer konakçıya taşır. O  bakımdan hastalık taşıyıcı görevini alır.


7- PİRE HANGİ HASTALIĞI YAYAR?


     Bağırsak kurdu, bağırsak şeridi, tenya, ricetsiya, veba mikrobu, tifus hastalığı mikrobu, tularemi hastalığı mikrobu, enfeksiyoz hastalığı mikrobu gibi  birçok mikrop pireden insana geçen hastalık mikrobudur.


8- PİRE İLAÇLAMASI NASIL YAPILIR?


      Pire ilaçlamasında genel olarak etkili sıvı ilaçlar kullanılır. Pire ilacı  hazırlanırken çok dikkatli olmak gerekir. Çünkü pire için kullanılan  ilaçlar çok güçlü ilaçlardır. Dikkat edilmezse insana zarar verebilir.
 

9- PİRE İLAÇLAMADA NELERE UYULMALI?


1- Pire ilaçlamada kullanılan ilaçlar özenle seçilmeli

2- Pire ilaçları mutlaka sağlık bakanlığı onaylı olmalı

3- İlaçlama mutlaka yasal ilaçlama firması tarafından yapılmalı

4- Yapılan ilaçlar mutlaka sağlık bakanlığı onaylı olmalı

5- ilaçlama yapılan alan mutlaka 5-6 saat kapalı tutulmalı

6- ilaçlama sonrası 2 saat mutlaka mekanı havalandırmak gerekir

7- İlaçlamayı yapan kişi mutlaka bu işin eğitimini almış olmalı

8- ilaçlamada mutlaka yiyecek ve içecekler kontrol altına alınmalı

9- ilaçlama sonrası ölen haşere ve ilaç kalıntısı için mutlaka yüzeysel temizlik yapılmalı.

 
 
 
Okka Grup
Sağlıklı Mutlu Günler Diler
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.