112743388

Fare Kontrolü

FARE İLAÇLAMA

 

Fare? Tanıyalım


     Fare, memeli hayvanlar grubunda incelenen elastik bir yapıya sahip kemirgen canlıdır. Elastik vücut yapıları sayesinde çok küçük deliklerden bile rahatlıkla geçebilirler. 4 tane güçlü ayakları olan fareler çok hızlı koşabilme yeteneğine sahiptir. Güçlü koku alma duyuları olan fareler, uzaklardan bile besinlerin kokusunu alırlar. Tüylü olan farelerin uzun kuyrukları vardır. Keskin ve güçlü diş yapısına sahip olan fare, çok sert maddeler olan plastik, tahta, duvar ve mermeri bile kemirebilirler. Yiyecek maddesinin olduğu her yerde fareye rastlamak mümkündür. Fareler türlerine farklı boy ve renklerde olup, farklı alanlarda yaşarlar. Farelerin insanlara olan tek yararı, laboratuvar ortamında kobay olarak kullanılmalarıdır. Fare ısırması sonucu insanlara veba salgının yanı sıra birçok hastalık bulaştırabilir. Türlerine göre farklı renklerde olan fareler, genellikle gri, boz, beyaz ve siyah renklidirler. Beslenmelerini türlerine göre otçul ve etçil şekilde sağlayan fareler, beslenmelerini yaşam alanlarında buldukları maddeler ile karşılarlar. Örnek olarak tarla faresi, tarla, bahçe ve ekili alanlarda yetiştirilen ürünler ile beslenme sağlarken ev faresi, fındık faresi, çatı faresi ve lağım faresi gibi fare türleri de dış mekânlarda buldukları yada dış mekanlardan ev içlerine girerek ev içlerinde buldukları yiyecekler ile beslenme sağlarlar. Eğer fareler ev içlerinde yiyecek maddesi bulamazlarsa ve çok açsalar o zaman tehlikeli olurlar ve insanları ısırabilirler. Geceleri uyku halinde olan insanları el ve ayak parmaklarından ısıran fareler, hem bu yolla doğrudan hem de insanların yiyecek maddelerinin üzerinde gezerek bıraktıkları mikropları ile insanlara hastalık bulaştırırlar. En çok yiyecek maddelerinin bol olduğu, pastane, fırın, lokanta, kiler, restoran, kantin ve evlerde sıkça görülen fareler dışkılarını bu alanlarda üretilen yiyeceklerin üzerine bırakarak hastalık saçarlar. Fare ısırması ilk anda insanlar tarafından fark edilmez. Çünkü farelerin ağızlarında morfin etkisi veren bir sıvı vardır ve bu sıvıyı derinin üzerine bırakarak uyuştururlar. İnsanlar ancak uyandıklarında ya da yarayı gördüklerinde fare ısırığını hissederler. Fareler çok fazla ve çok sayıda üreyen canlılardır. Bir fare yılda 4 – 5 kere ürerken, her üremelerinde yaklaşık 15 civarında yavru yaparlar. Fare mücadelesi zor bir canlıdır bu nedenle profesyonel destek almak gereklidir. Fare ilaçlama şirketlerinin kullanmış oldukları etkili fare ilaçları ve farklı fare yakalama yöntemleri ile farelerden kurtulmak mümkün olmaktadır. Okka Grup Fare İlaçlama Hizmetleri şirketimiz müşterilerinin istediği gün ve saatte fare ilaçlama ve tüm kemirgen türlerinin ilaçlanmasında ekonomik fiyatlarla hizmet vermektedir 

Fare Türleri

 
     Ev Faresi yapı olarak çok küçük hayvanlardır. Bunların boy ve yapıları yaşadığı iklim koşuluna ve beslenmesine bağlı olarak değişir. Ev fareleri küçük yapılı olup genellikle boyları 10cm geçmez. Sıcak havalarda evlerin içleri pek gelmeyen fakat kış aylarında ve soğuk havalarda ev ortamına yerleşerek insanların besinine ortak olan hayvanlardır. Ev fareleri besin olarak evde buldukları her türlü besinleri yerler. Ev fareleri evdeki hem bitkisel gıdaları yerler hem de hayvansal gıdaların hepsini kullanırlar. Bazen evdeki deri elbiseleri kemirirler bazen de evdeki börtü böcek dediğimiz ufak böcekleri yerler. Yani açıkta bırakılan her türlü maddeleri besin olarak tüketirler. Hatta evdeki sabunları, diş macunları ve hayvansal ürünlerden yapılan her türlü eşyaları kemirerek yerler.
Ev fareleri iyi beslendiğinde 2 ayda bir yavru doğurur ve her defasında 10 -12 kadar yavru doğururlar. Ev fareleri yavrularını büyük bir titizlikle süt ile beslerler ve 2 – 3 ay içinde yavrular erginleşir.
Fareler insanlara en çok hastalık bulaştıran hayvanlardır. Fare çeşitleri arasında insana en çok ev faresi hastalık bulaştırır. Çünkü insanların yaşam alanlarında en çok ev faresi bulunur.
Ayrıca ev faresi olarak adlandırılan ve insanlar tarafından evlerde beslenen fare çeşitleri de vardır. Özellikle en çok beslenen fare türü hamster denen fare türüdür. Birçok insan bu fareleri evlerde hobi olarak beslerler. Amerika ve Avrupa ülkelerin de hamster denilen fareler insanlar tarafından yenilir ve bunlar için özel yetiştirme yerleri vardır.
Hatta bu fareler Amerika da ve Avrupa da hamburger hamburger salonlarında zevkle tüketirler.Ev fareleri ile mücadele etmek ve ev faresi ilaçlamak çok önemlidir. Çünkü insana bulaşan en tehlikeli hastalıklar fareler ile olmaktadır. Evde ve yaşam alanınızda fare gördüğünüzde mutlaka ilaçlama şirketlerinden ilaçlama desteği alın.

     Lağım Faresi adından da anlaşıldığı gibi lağım sularında yaşayan ve lağım suları ile insanların yaşam alanlarına gelen bir fare türüdür. Lağım farelerin boy ve yapıları beslenmesine bağlı olarak değişmektedir. Genellikle boyları çok büyük olan bu fareler 30cm kadar olabilirler. Bu hayvanlar çok güçlü ve tehlikelidirler. Doğal afetlerde ve bazı bölgelerde toplu halde insanlara ve ekinlere saldırabilirler. Lağım fareleri yuvalarını pis su akarlarının yanına ve lağım borularının iç kısımlarına yaparlar. Lağım farelerin kolonileri çok kalabalıktır. Yılda 4 -5 defa yavru verirler ve her defasında 6 – 10 kadar yavru yaparlar.
Lağım faresi insanların yaşadığı yere besin bulmak için gelir. Bu fareler aç kaldıklarında insanlar uyurken insanların parmak, kulak, burun ve ağızlarını kemirerek yerler. Ağızlarındaki tükürükten dolayı insanlar bunları fark etmezler.
Lağım faresi ile bireysel mücadelede dikkatli olmak gerekir. Çünkü kendisine herhangi bir şekilde zarar veren insanlar olursa tırmalar ve dişleyebilir. Bu bakımdan mutlaka ilaçlanması gerekir.

     Kör fareler insanların evlerinde değil de ekinlerinin arasında sıklıkla bulunan farelerdir. Kör fareler tamamen toprak altında yaşarlar ve gözleri derilerinin altına çekilmiş bir durumdadır. Tarla ve ekinlerin bulunduğu alanlarda toprakların diplerinde yuva yaparlar ve yumru gövdeli ekinleri yumrularını ve ekinlerin taze köklerini kemirerek yerler. Kör fareler sürekli toprağın altında oldukları için derileri çok hassas ve incedir. Bu bakımdan gündüzleri pek yüzeye çıkmazlar yani gün ışığını ve güneşi sevmezler. Daha çok beslenmesini gece yaparlar ve geceleri tarla yüzeyine çıkıp beslenirler. Kör fareler gündüzleri tarlalarda yuvasının üstüne toprak atıp dip kısmında dinlenirler. Kör fareler insanlara iki farklı şekilde zarar verir. 
1.insanların besinlerini yerler ve besinleri kullanılmaz hale getirirler. 
2.Kör fareler tarlalarda büyük oluklar açığı için ekinlerin sulanmasında büyük sıkıntılara sebep verir ve su alamayan ekinlerin kurumasına neden olurlar. 
Kör fareyle mücadele için mutlaka ilaçlama şirketlerinden bilgi ve destek alın. Aksine kullanılan yanlış ilaç bitkilerin kurumasına neden olur. 
 
     Çatı faresi evlerin çatı ve bodrumunda sıklıkla bulunan bir fare türüdür. Yapı ve boy olarak ev faresinden büyük olan çatı fareleri lağım faresinden küçüktürler. Boyları beslenmesine bağlı olarak 20 – 25cm kadardır. Bu farelerin çok güçlü ayakları ve çok sert tırnakları vardır. Bu sayede binaların en üst katına kadar çıkabilirler. Çatı fareleri yılda 4 -5 defa çiftleşir ve yavrularlar her yavrulamada yaklaşık olarak 6 – 8 kadar yavru doğururlar.

     Çatı fareleri yavrularını süt ile besler. Ve çatı faresi yavruları yaklaşık olarak 4 ayda erginliğe ulaşırlar. Çatı faresi genellikle evlerin bodrumda, kömürlüklerde bina boşluğunda, çöp yığınları arasında, samanlıklarda ve ev çatılarına yuva yaparak bu alanlarda yaşarlar.

     Tarla faresi ismini yaşadığı yerden almıştır. Yapı ve boy olarak farklı bir yapıya sahiptirler. Genel olarak tarla faresinin boyu 16 -18cm kadardır. Tarla fareleri çok çabuk ve hızlı bir şekilde çoğalırlar. Tarla fareleri yılda altı defa yavru doğururlar ve her defasında 10 tane canlı yavru doğururlar. Tarla fareleri insana çok zarar veren bir haşeredir. Genellikle insanların besinlerini tükettikleri için insanlar tarafından hiç sevilmezler. Tarla faresi ekili alanlardaki sebze ve meyveleri büyük bir zevkle yerler ve ekinlerin tanelerini ve meyvelerini yuvasına taşıyarak ekinlere büyük zarar verirler.
Tarla faresi ekinleri kemirdiği için hem kurumasına neden olurlar hem de ekinlerin meyvelerini yiyerek ürünlerin verimini düşürürler. 
Bu bakımdan farelerin yediği sebze ve meyvelerden insanlar tükettikleri zaman insanlar birçok mikrop alıp hastalık kapa bilir. Her açıdan düşündüğümüzde fareler insanlar için zararlı haşerelerdir. 

     Su faresi yapı ve şekil olarak çok farklıdır vücut uzun bir yapıda ve kıllı bir kuyruğu vardır. Su faresinin kuyruğu çok uzun ve kıllıdır. Parmak araları ise derili olup yüzmesini kolaylaştırmaktadır. Tıpkı ördek ayağı gibi ve suda mükemmel bir şekilde yüzerler
Gündüzleri her tarafta bulunurlar. Su dışında bitkisel beslenir ve taze otları, çiçekleri, bitki ve ot köklerini kemirerek yerler.
Su faresi suyun içinde bulduğu balık yavrularını, midyeleri, karidesleri ve kabuklu diğer küçük hayvanları yerler. Yuvasını kıyı kesimlerde toprağa ve sazlık kısımlara yaparlar. Su faresi yılda 2 defa ürer ve her üremede 5 – 6 tane yavru doğururlar.

     Hasmterler yapı olarak diğer farelere benzese de aslında çok farklıdırlar. Bu farelerin genellikle sırtı kahverengi ve koyu renktedir. Hamster faresinin karın kısmı ve ayakları da çoğu türünde beyazdır. Fakat diğer renklerde olanlarda vardır. Bu fareler doğal ortamda sıcaklığı severler ve sıcak havalarda aktiftirler. Kış aylarında ve soğuk günlerde kış uykusuna yatarlar. Çiftleşmeleri ve yavrulamaları ortamın sıcaklığına bağlıdır. Çoğalmada çoğu zaman 6 – 10 kadar yavru doğururlar. Hamsterler yavrularını bazen yanlışlıkla yiyebilir ve bazen de sayısı fazla olduğunda birkaç tanesini boğabilirler.

     Pamuk faresi yapı olarak değişik boy ve yapıdadır. Kuyrukları bedenine oranla kısadır ve kalın bir yapıdadır. Kulakları boyuna oranla kısa ve geniştir. Pamuk faresinin kılları sert kaba ve rengi de boz, sarımtırak ve siyah renklerde olabilmektedir.
Pamuk faresi beslenmesinde pamuksu kozaların tohumlarını ve taze bitki sürgülerini, taze çimleri ve hatta toprağı kazıp oradaki bitki köklerini dahi yerler. Pamuk faresi bunlar dışında yakaladıkları böcekleri, hayvan yumurtalarını ve küçük kabuklu hayvanlar ile karnını doyururlar. Pamuk faresi aynı zaman da pamuğu da yuvasına taşırlar ve bu taşıma esnasında pamuğu etrafa saçarlar. Zaten ismini de buradan alırlar. Pamuk faresi çok hızlı bir şekilde ürer ve çoğalırlar. Bu fareler her defasında 4 – 8 arası yavru yaparlar ve doğumdan sonra 1 günü dolmadan dahi yeniden çiftleşirler ve yaklaşık olarak 1 ay içinde dişi fare tekrar doğum yapar.

     Kanguru faresi yapı ve şekil olarak fareye benzediği için bu isim ile anılırlar.
Bu farelerin ön ayakları çok kısa arka ayakları ise uzundur. Hareketlerini bu ayakları ile zıplayarak yaparlar. Kuyrukları oldukça uzun olan bu farelerin kulakları oldukça büyük yapı olup tavşanın kulağına benzer. Bu fareler bağlar ve bahçelerdeki sebzelere ve meyvelere zarar verirler. Kanguru faresi geceleri aktif olup gündüzleri ise pasiftirler. Kanguru faresi insanlar arasında pek görülmediği için insanlar tarafından zararsız olarak bilinirler. Fakat öyle ki kanguru faresi yuvasında bazen 50kg kadar tahıl ve meyve biriktirirler. Kanguru faresi ilaçlaması mutlaka bu farelerin aktif olduğu zamanlar yapılmalı.

Farelerin neden olduğu bulaşıcı hastalıklar: 

* Veba Hastalığı
* Humma Hastalığı
* Kuduz Hastalığı
* Fare Isırığı
* Tifüs Hastalığı
* Salmonella Virüsü
* Sodoko
* Grip
* Verem Mikrobu
* Bağırsak Enfeksiyonu
* Şap Hastalığı
* Parazit Hastalıkları
* Dizanteri
* Sıtma gibi birçok hastalıklara neden olmaktadır.

En çok görülebilen fare türleri:

* Lağım Faresi
* Çatı Faresi
* Tarla Faresi
* Ev Faresi
* Fındık Faresi
* Orman Faresi
* Pamuk Faresi
 
 
OKKA GRUP FARE İLAÇLAMA FİRMASI 



IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.