112743388 gtag('config', 'AW-983802753'); "C_cv-_9l57unQ": { "on": "visible", "vars": { "event_name": "conversion", "send_to": ["AW-983802753/f-XxCODSnMwBEIHHjtUD"] } }

Kokan Böcekler İlaçlama

KOKAN BÖCEKLER iLAÇLAMA 

 
Pentatomidaeyı; zira böcekler dünyasının bu kokan böcekleri, böğürtlen çalılarına ve özellikle ağaç çileğini severler. Kokulu böceğin iğrenç yağı ile sulandığı yemişi yanlışlıkla yenilirse iğrenç bir tadı vardır. 

     Kokulu böceğin, toraksının alt yüzünde bulunan iki koku bezi, arka bacaklarının kaidesine yakın açılır. Böcek bir şeyden ürkünce, bezlerinin kapaklarını açar ve bütün çevresini sular. Bu pis kokulu ve pis lezzetli fıskiyenin, kokulu böceği böcek yiyen kuşlarla diğer böcekçil hayvanlardan koruduğu muhakkaktır. Kokulu böceklerin birçoğu parlak renkli olduklarına göre, bu parlak renklerin de, bu böceklerin yenilemeyeceğini ihtar eden birer sinyal olmaları muhtemeldir.

     Kuşlar gibi diğer böcekçil hayvanlar, birkaç acı tecrübeden sonra parlak renkle, kötü lezzet arasında bağlantı kurmayı öğrenirler. Bu görüşü destekleyen bir başka husus, başka takımlara giren bazı parlak renkli böceklerin de, rahatsız edilince salgıladıkları pis bir sıvılarının oluşudur. Kokulu böcekler, yarım  kanatlıların kalabalık bir ailesini meydana getirirler. 5000’e yakın türleri vardır. Tropikal kuşaklarda yaşayan bazılarının uzunluğu, 37 – 38 milimetreyi bulur.

     Kokulu böceklerin bazıları otçuldurlar. Delici gagalarıyle bitkilerin özünü emerler. Fakat etçildir ve çeşitli böceklerle beslenirler. Örneğin tırtıllardan pek hoşlanırlar. Etçil bir kokulu böceğin gagasına saplı tırtıl, kırlarda sık sık görülen manzaralardandır. Böcek rahatsız edilince, pek ender olarak avını terk eder, daha çok, ağzında kocaman bir kemik olan bir köpek gibi sakin sakin oradan uzaklaşır.

     Etçil türlerin çoğu (Podisus) grubundandır. Bunlardan bazılarının kafasının arkasındaki kapak, her iki yanda dışarı taşarak birer diken meydana getirir. Özle beslenen türler (Brochymena) enli ve sert yapılıdırlar.Renkleri de genellikle kahverengimsi veya koyu gridir. Ağaçların gövdelerinin ve dallarının üzerinde bulunur ve kolay kolay göze çarpmazlar. Uzunluğu 12 -13 milimetreyi geçen bazı irice türler, parlak yeşil renklidir. Bunlar çoğunlukla (Acrosternum) grubundandır.

PİS KOKULU YEŞİL BÖCEK

 
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Arthropoda (Eklem bacaklılar)
Sınıf: Insecta
Takım: Hemiptera
Alttakım: Heteroptera
Familya: Pentatomomorpha
Alt familya:Pentatomidae
Tür: Nezara
Cins: N. viridula

Tanımı ve Yaşayışı


     Ergini 13-15 mm boyundadır. Nimfleri ergine benzer.Yeşil ile kahverengi arası renktedir. İlk dönemlerde toplu halde yumurta kümesinin çevresinde bulunurlar.Daha sonra dağılırlar. Ergin ve nimfler, bitkinin meyve yaprak ve gövdesinde beslenirler. Yılda 3 döl verirler.

Zarar Şekli

Bitki öz suyunu emerek beslenirler. Gelişmekte olan meyvelerde emgi yaptığı yerlerde açık sarı, beyazımtırak renkte lekeler oluşur. Büyümekte olan meyvelerde şekil bozukluğuna yol açarlar. Olgunlaşmış meyvelerde zarar gören kısmın rengi açılır, buruşarak çöker, normal dokuya nazaran daha sertleşir ve süngerimsi görünüm alır.

Zararlı Olduğu Bitkiler


Domates, biber, patlıcan, börülce ve fasulyede zararlıdır.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Kültürel Önlemler

Yabancı ot temizliği yapılmalıdır.Çayırlık ve ormanlık alanların yakınına sebze yetiştiriciliği tercih edilmemelidir.

Kimyasal Mücadele

Bitki başına 5 ergin+nimf olduğunda ilaçlama yapılmalıdır.

Green Stink Bug Eggs and Nymphs Chinavia hilaris  - Chinavia hilaris

KIMIL BÖCEĞİ (Aelia rostrata)
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Arthropoda
(Eklem bacaklılar)
Alt şube: Hexapoda
Sınıf: Insecta
Takım: Hemiptera
Familya: Pentatomidae
Alt familya: Pentatominae
Oymak: Aelini
Cins: Aelia
Tür: A. rostrata
Binominal adı
Aelia rostrata

KIMIL ZARARLISI
 
Tanımı ve Yaşayışı

     Baş üçgen şeklindedir ve ön kısmı sivridir. Orta kısımları koyu, kenarları açık kirli sarıdır.Üzerinde yan yana önden arkaya uzanan siyah ve kirli sarı çizgiler bulunur.Bacaklar kirli sarı renktedirler. Bu böcek etrafa pis koku salgılarlar.

Pentatominae? - Brochymena quadripustulata

     Yılda bir nesil verirler.Kışı dağlarda meşe, geven, kirpi otu, vb. bitkilerin altlarında geçirirler. İlkbaharda hava sıcaklığı 20°C olduğunda, tarlaya göç ederler. Buğdayla beslenir, çiftleşir ve yumurta bırakırlar.Yumurtadan çıkan yavru, yeni nesil ergin böcek olur ve buğday hasadından sonra tekrar dağlara çıkarlar.

Zarar Şekli

     Başta buğday olmak üzere, tüm buğdaygiller konukçularıdır. İlkbaharda hububat tarlalarına göç eden kışlamış kımıllar, henüz kardeşlenme döneminde olan buğdayı kök boğazı üstünden emerek kurt boğazı (göbek kuruması) zararı yaparlar.

     Bu şekilde zarar görmüş buğday başak bağlamaz. Kışlamış kımıl erginleri, hububatın başaklanma döneminde başak sapını emerek, buğdayın dane bağlamasına engel olurlar. Bu zarar şekline " akbaşak” adı verilmektedir.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Kültürel Önlemler

Erkenci çeşitlerin ekimi yaygınlaştırılmalı,tarla iyi hazırlanmalı,nadas iyi yapılmalı,yabancı otlarla mücadele yapılmalıdır.

Hasadın mümkün olduğunca erken yapılmalıdır.Bölgede hububat başka ürünlerin yetiştirilmesine önem verilmelidir.Anız asla yakılmamalıdır.Tarla kenarlarına ağaç dikilmeli, mevcut ağaç ve çalılar korunmalıdır.

Picromerus bidens

OKKA GRUP KOKAN BÖCEK MÜCADELESİ


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.