Salyangoz İlaçlama
SALYANGOZ
SALYANGOZ İLAÇLAMA
SÜMÜKLÜ BÖCEK İLAÇLAMA
Salyangozları Biraz Tanıyalım
Salyangozlar sayısız türe sahiptir. Bunlar karada yaşayan salyangoz, deniz salyangozu ve tatlı su salyangozu diye ayırabiliriz.
Kara salyangozu ise karasal karındanbacaklı yumuşakçalar sahip kabukları (kabuksuz olanlar olarak bilinir. Bununla birlikte, hangi türlerin karasal olduğunu söylemek her zaman kolay değildir, Çünkü bazıları kara ve tatlı su arasında az çok yaşayabilir. Diğerleri kara ve tuzlu su arasında nispeten yaşayabilir.
Kara salyangozları, karasal yaşama en az on bağımsız evrimsel geçişten oluşan polifilik bir gruptur. Ortak ataları denizden gelir.
Kara salyangozlarının çoğu akciğeri olan ve hava soluyan akciğerlerdir.
Akciğerli olmayan kara salyangozların çoğu, soylarından ait Caenogastropoda ve sahip olma eğilimindedir.
Kara salyangozlarının en büyük türü, 7.000'den fazla türe sahip olan Cyclophoroidea'dır .
Kara salyangozlarının çoğu, yosun gibi bazen (veya sıklıkla) nemli veya ıslak olan habitatlarda veya mikro habitatlarda yaşar .
Kara salyangozlarının güçlü bir kaslı ayağı vardır; pürüzlü yüzeyler üzerinde sürünmelerini sağlamak ve yumuşak vücutlarının kurumasını önlemek için mukus kullanırlar.
Diğer yumuşakçalar gibi kara salyangozlarının da mantoları vardır ve başlarında bir veya iki çift dokunaç bulunur. İç anatomileri bir radula ve ilkel bir beyin içerir. Üreme, çok sayıda açısından caenogastropod toprak salyangoz (örneğin, diplommatinids ) olan dioik, ancak akciğerli salyangozlar olan hermafrodit (her iki cinsiyetten de tam bir organ setine sahiptirler) ve çoğu toprağa yumurta tutacakları bırakır. Küçük salyangozlar, yerinde küçük bir kabukla yumurtadan çıkarlar ve yumuşak kısımlar yavaş yavaş büyüdükçe kabuk spiral olarak büyür. Çoğu kara salyangozunun kıvrımlarında sağ elle kullanılan kabukları vardır.
Çok çeşitli omurgalı ve omurgasız hayvanlar, kara salyangozlarını avlar. Dünya çapında çeşitli kültürlerde insanlar tarafından gıda olarak kullanılırlar ve bazı alanlarda yiyecek olarak kullanılmak üzere çiftliklerde yetiştirilirler.
Salyangoz Biyolojisi
Kara salyangozları, mukusla yağlanan ve epitelyal kirpikler ile kaplı kaslı ayakları üzerinde kayarak hareket eder. Bu hareket, ayağın ventralinden aşağıya doğru hareket eden ardışık kas kasılmaları dalgalarından güç alır. Bu kas hareketi, bir salyangoz bir pencere veya akvaryum camı üzerinde sürünürken açıkça görülebilir. Salyangozlar herkesin bildiği gibi düşük bir hızda hareket ederler (1 mm / sn yetişkin Helix lucorum için tipik bir hızdır ). Salyangozlar, yumuşak vücutlarının kurumasını önlemek için dışarıdan mukus salgılarlar. Ayrıca, hareketi azaltarak hareket etmeye yardımcı olmak için ayaktan mukus salgılarlar. sürtünme ve keskin nesnelerden mekanik yaralanma riskini azaltmaya yardımcı olmak için, bu da keskin nesnelerin düz bir tıraş bıçağı gibi keskin bir kenarın üzerinden geçip yaralanmayacağı anlamına gelir. Salyangozların ayakla salgıladığı mukus, arkalarında bir balçık izi bırakır ve bu iz , süründükleri yüzeyde genellikle birkaç saat sonra parlak bir "yol" olarak görünür.
(Bütün yumuşakçalar gibi) Salyangozlar da var manto , onlar visseral kütle gruplanmış olarak iç organların hepsi kapsayan doku uzman tabakası. Manto ayrıca, kabuğun kenarına ulaşan ve bazı durumlarda kabuğu örten ve kısmen geri çekilebilen kanatçıklarda dışa doğru uzanır. Manto, kabuğa tutturulur ve kabuğu oluşturur ve salgı ile kabuk büyümesini mümkün kılar.
Kara salyangozlarının boyutları büyük ölçüde değişir. Yaşayan en büyük türler, 30 cm'ye kadar boyları olan Dev Afrika Salyangozu veya Gana Kaplan Salyangozudur ( Achatina achatina ; Achatinidae Ailesi ) tropikal olmayan Avrasya'nın en büyük kara salyangozları Kafkas salyangoz endemik olan Helix buki ve Helix goderdziana güney-doğu dan Karadeniz bölgede Gürcistan ve Türkiye ; ikincisinin kabuğunun çapı 6 cm'yi geçebilir.
Kara salyangozlarının çoğunun başlarında bir veya iki çift dokunaç bulunur. Çoğu kara salyangozunda gözler, genellikle göz genişliğinin yaklaşık % 75'i olan ilk dokunaçlar ( ommatoforlar veya daha gayri resmi olarak 'göz sapları' olarak adlandırılır) setinde taşınır . İkinci (alt) dokunaç seti koku alma organları olarak işlev görür. Kara salyangozlarında her iki dokunaç seti geri çekilebilir .
Salyangoz , ağzının içindeki radulayı kullanarak yemeğini parçalar . Radula, sıralar halinde mikroskobik dişler içeren ince şerit benzeri bir yapıdır. Bununla salyangoz yiyecekleri kazır ve daha sonra sindirim sistemine aktarılır . Çok sessiz bir ortamda, büyük bir kara salyangozunun yemeğini 'çıtırdattığı' duyulabilir: radula, salyangozun yediği yiyeceğin yüzeyini yırtıp atıyor.
Salyangozun beyin gangliyonları , dört bölüme ayrılmış ilkel bir beyin oluşturur. Bu yapı memelilerin , sürüngenlerin ve kuşların beyinlerinden çok daha basittir, ancak yine de salyangozlar çağrışımsal öğrenme yeteneğine sahiptir.
Salyangoz Kabuğunun Büyümesi
Salyangoz büyüdükçe kalsiyum karbonat kabuğu da büyür. Kabuk, salyangozun mantosunda bulunan bezler tarafından salgılanan yeni kalsiyum karbonatın eklenmesiyle ilave olarak büyür. Kabuk açıklığının kenarına (kabuğun açıklığına) eklenir. Bu nedenle, kabuğun spiralinin merkezi salyangoz gençken, dış kısmı salyangoz yaşlandığında yapılmıştır. Salyangoz tam yetişkin boyutuna ulaştığında, kabuk açıklığı çevresinde kalınlaşmış bir dudak oluşturabilir. Bu noktada salyangoz büyümeyi durdurur ve üremeye başlar.
Bir salyangoz kabuğu, logaritmik bir sarmal oluşturur . Salyangoz kabuğunun çoğu sağ elini veya sağ elini kullanır , yani kabuk gözlemciye doğru bakacak şekilde tepe noktası (uç veya genç ağırşaklar) ile tutulursa, spiral tepeden açıklığa doğru saat yönünde ilerler .
Salyangozlar Doğumu Bekletebilirler
Bazı salyangozlar kış aylarında Ekim'den Nisan'a kadar) kış uykusuna yatarlar . Yaz aylarında kuraklık koşullarında da doğabilirler . Hazırda bekletme sırasında nemli kalmak için bir salyangoz, kabuk açıklığını epiphrag adı verilen kuru bir mukus tabakasıyla kapatır .
Salyangozlar Ne Kadar Yaşar
Kara salyangozunun çoğu türü bir yıl yaşar. diğerlerinin 2 veya 3 yıl yaşadığı bilinmektedir. Ancak daha büyük türlerin bazıları vahşi doğada 10 yıldan fazla yaşayabilir. Örneğin, 10 yaşındaki Roma salyangozu Helix pomatia'nın bireyleri muhtemelen doğal popülasyonlarda nadir değildir. Tehdit altındaki bazı türlerin popülasyonları, bu kadar uzun ömürlü yetişkinlerden oluşan bir havuza bağımlı olabilir. Esaret altında, salyangozların ömrü vahşi ortamdakinden çok daha uzun olabilir,
Salyangozlar Nasıl Beslenir
Vahşi doğada salyangozlar çeşitli farklı yiyecekler yerler. Karasal salyangozlar genellikle otoburdur. Ancak bazı türler etoburdur. Kara salyangozları yapraklar, saplar, yumuşak kabuklar, meyveler, sebzeler, mantarlar ve algler bulunur. Bazı türler tarımsal ürünlere ve bahçe bitkilerine zarar verebilir ve bu nedenle genellikle zararlı olarak kabul edilir.
Salyangoz İlaçlaması
Salyangozları sıvı ilaçlarla veya temas edecek ilaçlarla öldürmek mümkün değildir. Salyangoz yemleri kullanılmalı veya bulundukları alana kaya tuzu kullanılmalıdır.
Okka Grup Salyangoz İlaçlamasında Sizlere Profesyonel Ekibiyle Yardımcı Olacaktır.
Okka Grup
Sağlıklı Mutlu Günler Diler